Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-07@21:59:11 GMT

از مجوز برای چاقوفروشی تا متصل شدن به کف نعلبکی

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۳۶۵۷۱

از مجوز برای چاقوفروشی تا متصل شدن به کف نعلبکی

به گزارش خبرنگار مهر، مهمترین صنعت دستی و هنر سنتی در استان زنجان چاقو سازی آن است و بعد از آن هنر مس کاری و ملیله جزو هنرهای مخصوص این شهر هستند.  اما چاقوسازی به گفته رئیس اتحادیه چاقو سازان استان زنجان حدود۶ هزار سال قدمت دارد اصلا همه اهل فن به این اعتقاد دارند که چاقو از اولین ابزارهای دست ساز انسان بوده تا با آن شکار کرده و  یا غذا تهیه کند چاقوهای ساخته شده در طول تاریخ عمدتا با دسته استخوانی و تیغه ای از سنگ چخماق بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 استناد دیگر وسایل پیدا شده همراه مردان نمکی از دوره هخامنشیان است که در معدن  نمک چهراباد کشف شدند. در این باره هم یحیی رحمتی مدیرکل میراث فرهنگی استان زنجان گفته است: با بررسی چاقوهایی که در کنار مردان نمکی وجود داشت و شباهت آن به چاقوهای امروزی، مشخص شد که قدمت چاقوسازی در زنجان به ۲ هزار و ۱۵۰ سال پیش برمی‌گردد.

حالا همه، زنجانی ها را با هنر چاقو سازی شان می شناسند. آنطور که رحمتی گفته طبق آمارها زنجان، ۳ تا ۴ درصد چاقوی مصرف بازار داخل را تامین می‌کند و این ظرفیت وجود دارد و می‌توان از ۹۶ درصد باقی‌مانده نیز سهمی گرفت.

آمار دقیقی اثز تعداد چاقوسازان زنجانی وجود ندارد خیلی از افراد در خانه های خود کارگاهی ایجاد کرده اند و یا کارگاههایی دارند که بسیار فعال است اما جزو هنرمندان صنایع دستی دارای کارت  استان به حساب نمی آیند تا جزو آمارها قرار گیرند اما آوازه هنرشان به شهرهای دور می رود. با این وجود هر کسی یک آماری می دهد برخی می گویند ۳۵۰ کارگاه و برخی دیگر اعلام می کنند ۱۵۰ کارگاه چاقوسازی در زنجان فعال است. 

اصلا چرا انقدر چاقوی زنجانی معروف شده است به خاطر تعداد هنرمندانش است و یا قدمت تاریخی آن؟ حسین محبی یکی از هنرمندان چاقوساز به خبرنگار مهر می گوید: چاقوهایی که توسط زنجانی ها ساخته می شود، به دلیل آب دیدگی و استفاده از فولاد و یا استیل مناسب همیشه تیز هستند. از طرفی دسته و تیغه از هم جدا نیست و این موضوع عمر چاقو را بیشتر می کند. 

او نمونه هایی از چاقوهای ساخته شده را نشان می دهد و می گوید: برای هر کاری یک چاقوی مخصوص ساخته شده. چاقوی شکار، چاقوی گاوکش تا حتی تیزی. 

محبی می گوید که فروش چاقو به افراد زیر ۱۵ سال ممنوع است ما مجوز داریم تنها به افرادی چاقو بفروشیم که بتوانیم حدس بزنیم برای کار خلافی آن را نمی خرند هر چند که از نیت افراد نمی توان با خبر شد اما با این وجود چاقو دست بچه نمی دهیم! اصلا هر کسی که وارد مغازه می شود همان اول می دانیم که چه می خواهد. از کارد میوه خوری و یا چاقوی قلم تراش گرفته تا شترکش و چاقوی پرتابی که یک تکه طناب به آن متصل است. 

چاقوهایی که هنرمندان زنجانی می سازند دارای برند مخصوص به خودشان است. یک نفر نامش را روی تیغه می زند دیگری نقش و نگار سنبل و درختچه و یا چشم و ابرو را نشان کارش می داند. آن یکی فرم چاقوسازی اش را متفاوت از دیگران کرده و همین برند هنرش شده است. 

هر هنرمندی اگرچه تبحر ساخت چاقوهای مختلف را دارد اما روی یکی دو چاقو حتما سرشناس تر است. بعضی تبحر دارند چاقوی شکار بسازند و دیگری چاقوی شترکش خوبی دارد. در زنجان چاقوها را به نام همان هنرمند می شناسند مثل چاقوی حیدری و چاقوی شمس.

اما بیشترین مشتری چاقوهای زنجانی ، زنان خانه داری هستند که از تیز بودن چاقوی آشپزخانه خوشحال می شوند. محبی می گوید: اولین سوال زنان این است که چاقو را بزاریم در فریز تا تیزتر شود؟ درصورتی که چاقوی زنجانی احتیاجی به فریز شدن ندارد. همان ته استکان برای تیز شدن کافی است. تازه اگر بعد از مدتها چاقو کند شد.

کد خبر 4694164 فاطیما کریمی

منبع: مهر

کلیدواژه: زنجان صنایع دستی چاقوی زنجان کتاب و کتابخوانی ترجمه ادبیات ادبیات جهان گردشگری رایزنی فرهنگی نقد کتاب معرفی کتاب بازار نشر دفاع مقدس جنگ تحمیلی معرفی نشریات معاونت فرهنگی وزارت ارشاد آزادگان جنگ تحمیلی عید غدیر خم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۳۶۵۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرب الاجل وزارت صمت به ایران خودرو و سایپا

به گزارش اکوفارس به نقل از تسنیم، حمید محله‌ای مدیرکل دفتر خدمات فنی و مهندسی وزارت صمت گفت: تاکنون از 22 شرکت، 14 شرکت خودرویی به سامانه جامع خدمات پس از فروش متصل شده اند و بقیه شرکت‌ها طبق قانون بودجه 1402 تا پایان آذر ماه فرصت دارند تا به استعلام‌های مربوط به خدمات پس از فروش در سامانه جامع خدمات، پاسخ دهند.

حمید محله‌ای گفت: زیرساخت‌های لازم برای اتصال شرکت‌های خودرویی شامل تولید کننده، وارد کننده و مونتاژ کننده را برای اتصال به سامانه جامع خدمات پس از فروش فراهم کرده ایم.

مدیرکل دفتر خدمات فنی و مهندسی وزارت صمت افزود: تاکنون از 22 شرکت، 14 شرکت خودرویی به سامانه جامع خدمات پس از فروش متصل شده اند، اما هنوز دو شرکت بزرگ خودروساز کشور به این سامانه متصل نشده اند.

محله‌ای در ادامه گفت: طبق آیین نامه اجرایی تبصره 10 قانون بودجه 1402 شرکت‌های خودرویی تا پایان آذر ماه فرصت دارند تا به استعلام‌های مربوط به خدمات پس ازفروش که در سامانه جامع خدمات پس از فروش مطرح می شود پاسخ دهند.

به گفته محله‌ای یکی از مهم‌ترین مزیت‌های اتصال شرکت‌های خودرویی به سامانه جامع خدمات پس از فروش شفافیت ارائه خدمات آن‌ها و ایجاد امکان شکایت از عملکرد این شرکت‌ها توسط مردم است.

لازم به ذکر است بر اساس ماده 4 قانون حقوق مصرف کنندگان همه شرکت‌های خودرویی شامل تولید کننده، وارد کننده و مونتاژ کننده موظف هستند خدمات پس از فروش ارائه دهند و بر اساس ساز و کار‌های وزارت صمت این خدمات باید در بستر سامانه جامع خدمات پس از فروش اتفاق بیفتد.

دیگر خبرها

  • ۳ هزار زنجانی به مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)اعزام می شوند
  • ۳ هزار زنجانی به مراسم سالگرد امام راحل اعزام می شوند
  • ۴۶ واحد نیروگاه حرارتی جدید به شبکه برق کشور متصل شد
  • ضرب الاجل وزارت صمت به ایران خودرو و سایپا
  • راننده امانتدار زنجانی کیف پر از پول و سکه را به صاحبش برگرداند
  • زنجانی‌ها منتظر بارش تگرگ باشند
  • از چاقوی پسر درون سینه پدر تا توقیف کامیون حامل بیش از ۱۳۲ کیلو تریاک
  • شبکه آب ۲۸ روستای سیل‌زده جنوب سیستان و بلوچستان متصل شد
  • دریافتی ماهانه ایتام زنجانی به ۲۰ میلیون ریال رسید
  • دریافتی ایتام زنجانی به ۲ میلیون تومان رسید